Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΙΕΚ Δομή


Ο νοσηλευτής παρέχει νοσηλευτική φροντίδα και σε συνεργασία με τους γιατρούς, αξιολογεί τις εξετάσεις και τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής. Φροντίζει για τη χορήγηση των φαρμάκων στους ασθενείς, για την παρακολούθηση της κατάστασής τους, καθώς και για την καθημερινή τους διατροφή και υγιεινή. Μπορεί να εργαστεί σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία, κέντρα υγείας, μονάδες πρώτων βοηθειών ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
 Οι διπλωματούχοι της ειδικότητας "Νοσηλευτική Χειρουργίου" είναι απαραίτητοι κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης και παρέχουν εξειδικευμένο έργο.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος Νοσηλευτικής έχουν το δικαίωμα απασχόλησης τους στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Δείτε Περισσότερα...





Ο επιτυχημένος βοηθός Νοσηλευτή Χειρουργείου διακρίνεται από επικοινωνιακή ικανότητα, οργανωτικότητα, υπευθυνότητα, ψυχικό σθένος, σωματική αντοχή, ικανότητα εργασίας υπό πίεση, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
                                          



Η Νοσηλευτική Χειρουργείου είναι ένα επάγγελμα ιδιαίτερο, με έντονους ρυθμούς και ιδιαίτερες προκλήσεις. Απευθύνεται σε άτομα που χαρακτηρίζονται από οργανωτικότητα, υπευθυνότητα, ψυχικό σθένος και ικανότητα εργασίας υπό πίεση.

Έπιπλα και Τροχοφόρα


ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΟΧΟΦΟΡΑ

Εκτός από τα διάφορα είδη χειρουργικών τραπεζιών και τα πολλά μηχανήματα που πλαισιώνουν την αίθουσα του χειρουργείου, απαραίτητα είναι και τα βασικά στοιχεία του εξοπλισμού.Βασικά στοιχεία θεωρούνται:
















Εικόνες από Διάφορα Χειρουργεία που φανερώνεται ο εξοπλισμός!



Είναι κοινά μετάλλινα τραπέζια σε διάφορα μεγέθη. Η αίθουσα του χειρουργείου χρειάζεται περίπου τέσσερα. Δύο τραπέζια για τον εργαλειοδότη νοσηλευτή, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Στο ένα τοποθετεί τα εργαλεία και στο άλλο τις γάζες. Είναι όλα αποστειρωμένα πριν την χρήση και τοποθετούνται με προσοχή ,τηρώντας έτσι την ασηψία τους.

  • Τα Βάθρα Και Έδρανα
 Ακόμα ένα από τα απαραίτητα εξαρτήματα της αίθουσας του χειρουργείου, ώστε ο εργαλειοδότης να μπορεί να στέκεται και να φτάνει ώστε να δίνει το κατάλληλο εργαλείο στον χειρουργό. Είναι μεταλλικά και έχουν μεγάλη αντοχή με βάση το μέγεθος τους.

  • Κάδοι Απορριμάτων

Είναι ανοξείδωτοι και μετάλλινοι, έχουν την ικανότητα να υποστούν  μεγάλη χρήση αλλά και απολύμανση. Για να μετακινηθούν τοποθετούνται πάνω σε μια βάση τροχήλατου και τοποθετούνται στο σημείο που χρειάζονται.
  • Τροχήλατοι Στύλοι
 Πάνω σε αυτά τοποθετούνται οι ενδοφλέβιοι οροί , και είναι απαραίτητος εξοπλισμός μέσα στην χειρουργική αίθουσα. Οι στύλοι μοιάζουν με αυτούς που υπάρχουν στους θαλάμους των ασθενών.
  • Τροχήλατοι Λεκάνες
 Χρησιμοποιούνται συχνά στο εγχειρητικό πεδίο για την πλύση των γαντιών του χειρουργείου κατά τους διάφορους χρόνους της εγχείρησης αλλά και για την τοποθέτηση των εργαλείων από τον εργαλειοδότη νοσηλευτή.
  • Τροχοφόρος Ακάθαρτου Ιματισμού
 Είναι πολύ απαραίτητο την αίθουσα που πραγματοποιείται χειρουργείο. Ο σάκος πρέπει να απομακρύνεται μετά την εγχείρηση.
  • Τροχοφόρα Κοινής Χρήσεως
 Αυτά τα τροχοφόρα είναι :
  1. Τροχοφόρα καθαρού  και ακάθαρτου ιματισμού
  2. Τροχοφόρα υγειονομικού υλικού και φαρμάκων
  3. Τροχοφόρα και κάδοι απορριμμάτων


Υπάρχουν διάφοροι τύποι φορείων με πολλά μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείται το κατάλληλο. Έχουν ιδιαίτερη κατασκευή για να υπάρχει προστασία του ασθενή. Χρησιμεύει στην προσκομιδή του ασθενή στην αίθουσα ανανήψεως και πριν επιστρέψει στον θάλαμο καθώς και την όποια μετακίνηση του.

















Μηχανήματα Διασώσεως

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΩΣΕΩΣ

Αυτά τα μηχανήματα ονομάζονται έτσι γιατί είναι τα μέσα αντιμετώπισης της καρδιο-κυκλοφορικής ανακοπής σε όποιοδήποτε χώρο του νοσοκομείου κυρίως στο χειρουργείο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στο θάλαμο ασθενών , αφού αποτελούν και το βασικό εξοπλισμό.
Τα πιο σύγχρονα Νοσοκομεία που έχουν και σύγχρονα χειρουργεία , είναι απαραίτητο να περιέχουν μηχανήματα διάσωσης. Αυτά τα μηχανήματα είναι :

  • Καρδιακό Μόνιτορ
  • Καρδιακοί Απιδινωτές
  • Καρδιακοί Βηματοδότες 
Είναι και τα τρία είδη διάσωσης και συχνά είναι ενσωματωμένα σε ένα μηχάνημα , αλλά μπορεί να είναι και σε τρία διαφορετικά τεμάχια επί του μηχανήματος. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά από σχέδια τέτοιου είδους μηχανημάτων .



Καρδιακός Απινιδωτής






Καρδιακό Μονιτορ
Καρδιακός Βηματοδότης


 Περισσότερα Εδώ...

Χειρουργική Σημειολογία

Πλούσια εικονογραφημένο και σχεδιασμένο για διδασκαλία, το εγχειρίδιο έχει σκοπό να βοηθήσει το φοιτητή στην εκμάθηση βασικών στοιχείων της παθολογικής χειρουργικής. Η προσπάθεια απομνημόνευσης αυτών διευκολύνεται από την καλή κατανόησή τους. Τα πολυάριθμα σχήματα και οι ακτινογραφίες στόχο έχουν να καταστήσουν σαφέστερο το κείμενο και να διεγείρουν την οπτική μνήμη. Η ίδια φροντίδα καταβλήθηκε για την καλή κατανόηση των κλινικών, ακτινογραφικών ή βιολογικών σημείων, χάριν της οποίας αναπτύσσονται όταν είναι αναγκαίο στοιχειώδεις έννοιες παθολογοανατομίας ή παθοφυσιολογίας. Το έργο αυτό υπερβαίνει επίσης το στενό πλαίσιο της σημειολογίας (επιστήμης των σημείων) διότι περιλαμβάνει, μαζί με τα γενικά κεφάλαια, την εξέταση των διάφορων συστημάτων και τη μελέτη των κυριότερων επειγουσών καταστάσεων και παθήσεων (πλην αυτών που υπάγονται σε άλλες ειδικότητες), στα οποία η χειρουργική κατέχει σημαντική θεραπευτική θέση. Επιθυμία των συγγραφέων είναι να μπορούν οι φοιτητές, αποφεύγοντας την υπερβολική κατάτμηση της διδασκαλίας των στοιχείων της παθολογίας, να συμβουλεύονται επωφελώς το παρόν έργο καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο. Συμπληρώνοντας τη θεωρητική διδασκαλία και την πρακτική κλινική, η Χειρουργική Σημειολογία επιτρέπει στο φοιτητή να επιλέγει τις κατάλληλες συμπληρωματικές εξετάσεις και να θέτει ταχεία διάγνωση.


Δείτε Περισσότερα...

Χειρουργική Μαιευτική Και Γυναικολογία

Το εγχειρίδιο απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, στους νέους γιατρούς που ξεκινούν την εξειδίκευσή τους στη Μαιευτική-Γυναικολογία, καθώς και στις νοσηλεύτριες που θέλουν να ειδικευτούν στην δύσκολη αποστολή της εργαλειοδότριας του χειρουργείου.

Ο σκοπός που με οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν η παντελής άγνοια, των περισσοτέρων νέων γιατρών και νοσηλευτριών, σ' αυτό το γνωστικό αντικείμενο που ονομάζεται "βασικές χειρουργικές τεχνικές" και που δυστυχώς δεν διδάσκεται σήμερα, πουθενά. Σε παλαιότερες εποχές, που η χειρουργική εκπαίδευση αποσκοπούσε στη δημιουργία "χειρουργών" με όλη την πρωταρχική σημασία της λέξης, ο ειδικευόμενος γιατρός ξεκινούσε από τη λεγόμενη "χειρουργική προπαιδεία", που είχε ως σκοπό να του δώσει τις γενικές γνώσεις που θα τον οδηγούσαν με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, αρχικώς ως βοηθό, στον χώρο αυτό που ονομάζεται χειρουργείο. 


Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική

Ένα σύγγραμμα αναφοράς για το νοσηλευτή παθολογίας-χειρουργικής, πολύπλευρο και πλούσιο, όσο και ευανάγνωστο. Περιγράφει αναλυτικά τις μεθόδους πληθυσμιακού ελέγχου, διάγνωσης, εργαστηριακής εξέτασης, προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής αγωγής στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής, ενώ καλύπτει ζητήματα πρόληψης, συνεχόμενης φροντίδας, εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων που μπορούν να προκύψουν λόγω της φυλής, της καταγωγής ή της θρησκείας.
Δείτε Περισσότερα...



Περιεγχειρητική Νοσηλευτική Φροντίδα

Ένα βιβλίο απαραίτητο για όλους τους ειδικευόμενους νοσηλευτές χειρουργείου που έχει ως στόχο την ενημέρωση γύρω από όλες τις ενέργειες που περιλαμβάνει η περιεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα.


Δείτε Περισσότερα...

Βασικές Γνώσεις Χειρουργικής

Είστε υποψήφιος για τις εξετάσεις της Χειρουργικής- αλλά δεν διαθέτετε χρόνο για προετοιμασία; Τότε εμπιστευθείτε αυτό το σύγγραμα....






Πατήστε εδώ για σχετικές πληροφορίες.

Μηχανικοί Αναπνευστήρες

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ
Είναι απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού του σύγχρονου Χειρουργείου όσο είναι και τα μηχανήματα αναισθησίας.



Είδη Μηχανικών Αναπνευστήρων

Αναπνευστήρες Ελεγχόμενης Πίεσης
Αναπνευστήρες Ελεγχόμενου Όγκου
Αναπνευστήρες BIRD
Αναπνευστήρες ENGSTROM
Αναπνευστήρες Ναρκώσεως

Παθολογική Και Χειρουργική Νοσηλευτικη

Σε αυτή τη δεύτερη έκδοση περιγράφονται οι αρχές των φυσικών. των βιολογικών και των κοινωνικών επιστημών, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η νοσηλευτική θεωρία και η βιοϊατρική τεχνολογία συνδυάζονται με την τέχνη της φροντίδας, για να καλύψουν το ευρύ φάσμα εφαρμογής της Παθολογικής και Χειρουργικής Νοσηλευτικής.




Δείτε Περισσότερα...

Μηχανήματα Αναισθησίας

ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ

Το μηχάνημα Αναισθησίας έχει ως βασική λειτουργία τον εφοδιασμό των αναισθητικών αερίων τα οποία χορηγούνται ή μόνα τους , ή αναμειγνύονται με ατμούς άλλων πτητικών παραγόντων.

Τα Κύρια μέρη ενός Μηχανήματος Αναισθησίας:

  1. Το Ροόμετρο
  2. Οι Βίδες Αερίων
  3. Ο Ασκός Επαναναπνοής
  4. Το σωλήνα
  5. Η βαλβίδα Εκπνοής
  6. Η Μάσκα Προσώπου
  7. Μια ελαστική Λωρίδα
  8. Τον Αεραγωγό
  9. Τον Ενδοτραχειακό Σωλήνα
  10. Το Κάνιστρο Απορρόφησης CO2
  11. Τον Εξαεριστήρα 

Είναι πολύ συνηθισμένο ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν να αντιμετωπίζουν την αναισθησία με ανησυχία ή και φόβο. Προϋπάρχουσα καρδιολογική πάθηση, νόσος του αναπνευστικού ή άλλη σοβαρή νόσος, κάποιες σπάνιες παθήσεις, φάρμακα που μπορεί να παίρνει ο ασθενής έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον αναισθησιολόγο, ακόμα και όταν πρόκειται για μια απλή χειρουργική επέμβαση.
Για Περισσότερα Εδώ...
Ο Νοσηλευτής συνεργάζεται με την ιατρική ομάδα και προσφέρει υποστήριξη, τόσο στην προετοιμασία και υποβοήθηση του ασθενούς για τις ιατρικές υπηρεσίες, όσο και στην αποκατάστασή του στο χώρο της κλινικής ή του νοσοκομείου. 

Ο στόχος του επαγγελματία Νοσηλευτή είναι να εφαρμόζει τις ιατρικές οδηγίες, να προστατεύει, να αποκαθιστά και να προάγει την υγεία του ασθενούς χρησιμοποιώντας και εφαρμόζοντας συστηματικά τα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Εγχειρίδιο Χειρουργικής

Προσθήκη λεζάντας
Το βιβλίο αποτελεί ένα συμπτυγμένο και περιεκτικό που περιλαμβάνει όλη την γνώση της χειρουργικής, είναι εύκολα κατανοητό χωρίς να είναι εκλαϊκευμένο και ταυτόχρονα αποτελεί σημείο εύκολης αναφοράς για τους νοσηλευτές κυρίως αλλά και για τους φοιτητές ιατρικής.


Σύγχρονη Χειρουργική

Ο προορισμός του βιβλίου αυτού είναι να δώσει στον φοιτητή ένα υπεύθυνο βοήθημα στην χειρουργική, στον ειδικευόμενο βοηθό, ένα βασικό σύγγραμα μελέτης και στο μη χειρουργικό ιατρό ένα βιβλίο αναφοράς... (Από τον πρόλογο του βιβλίου).




Δείτε Περισσότερα.....

Συσκευή Αναρροφήσεως

                                                        ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΕΩΣ

Είναι μια από τις απαραίτητες συσκευές και ένας από τους βασικότερους εξοπλισμούς που έχει μια χειρουργική αίθουσα. Η Συσκευή Αναρρόφησις είναι ένα μέσο που αναρροφά τα υγρά από την περιτοναϊκή κοιλότητα αλλά και από άλλες κοιλότητες και το πράττει ο χειρουργός , επίσης από την ρινοφαρυγγική κοιλότητα και την τραχεία αναρροφά ο αναισθησιολόγος.




                                                 Πως Επιτυγχάνεται η Αναρρόφηση

Η Συσκευή αναρρόφησις περιέχει μια αντλία η οποία δημιουργεί αρνητική πίεση ,για να γίνει πιο κατανοητό δημιουργεί ένα κενό, και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αναρρόφηση.

Υπάρχουν δύο είδη αντλιών:
α) Αντλία παλινδρομικής συμπιέσεων - Χαμηλού βαθμού πίεσης- Είναι κατάλληλη για  αναρροφητήρες νοσηλευτικών τμημάτων.
β) Αντλία περιστροφικής συμπιέσεως -Υψηλού βαθμού πίεσης - Απαραίτητο στο χειρουργείο για αναρρόφηση μεγάλης ποσότητας υγρών.

Οι συσκευές αναρρόφησις είναι δύο ειδών:
α) οι φορητές ηλεκτρικές-περιέχουν αντλία και φιάλη περισυλλογής υγρών και λειτουργούν στην πρίζα
β) οι φορητές συσκευές-περιέχουν μόνο φιάλη περισυλλογής υγρών και λειτουργούν μέσω μιας μεγάλης αντλίας.

Σε πολλά νοσοκομεία εφαρμόζεται η κεντρική εγκατάσταση αντλίας αναρρόφησις. Υπάρχουν πολλά είδη συσκευών αναρρόφησις αλλά όλες δημιουργούν αρνητική πίεση στην φιάλη και περισυλλέγουν υγρά.

                Παράδειγμα Αναρρόφησις



Χειρουργική Τράπεζα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η Χειρουργική Τράπεζα αποτελεί τον κυριότερο εξοπλισμό μέσα σε μια αίθουσα χειρουργείου. Από παλαιότερα η σημασία της Χειρουργικής Τράπεζας έμοιαζε σημαντική. Κατ' αρχάς στα παρελθόν οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονταν σε απλές κοινές Χειρουργικές Τράπεζες. Όπως άρχισε να γίνεται αντιληπτό , η σύγχρονες τάσεις αλλά και οι τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει προκαλέσει  μεγάλες αλλά και ποικίλες βελτιώσεις στον χειρουργικό εξοπλισμό γενικά αλλά και στην Χειρουργική Τράπεζα. Στην εποχή μας λόγω αυτής της βελτίωσης μπορεί κάθε χειρουργός οποιασδήποτε ειδικότητας και σε όποιο είδος εγχείρησης  πρόκειται να κάνει , να χρησιμοποιεί διάφορους τύπους Χειρουργικής Τράπεζας.
Το βασικότερο από όλα τα χαρακτηριστικά αυτών των τραπεζών είναι ότι ο ασθενής ο οποίος πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργείο μπορεί να παίρνει διάφορες θέσεις πάνω στην τράπεζα έτσι ώστε να διευκολύνεται το έργο του επαγγελματία υγείας κατά την εγχείρηση.
Οι Χειρουργικές Τράπεζες της σύγχρονης εποχής είναι ότι είναι τόσο τελειοποιημένες που  εξασφαλίζουν άνετη μεταφορά πριν την εγχείρηση (προεγχειρητικά) αλλά και μετά την εγχείρηση (μετεγχειρητικά) του ασθενή προς την κλινική. Ακολούθως , αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια στον ασθενή αλλά και στο προσωπικό του χειρουργείου.

Οι τύποι της Χειρουργικής Τράπεζας

Υδραυλική Χειρουργική Τράπεζα: Αποτελείται από μια αντλία ελαίου στην βάση της και για να λειτουργήσει υπάρχει ένας ποδοκίνητος μοχλός ο οποίος επιτυγχάνει την ανύψωση αλλά και την κίνηση του επιπέδου επιφάνειας της τράπεζας ώστε να μπορεί να εργαστεί ο χειρούργος. Σήμερα αυτός ο τύπος δεν χρησιμοποιείται , ενώ στο παρελθόν χρησιμοποιόταν πάρα πολύ.






Ηλεκτρική Χειρουργική Τράπεζα: είναι ο τύπος της Χειρουργικής Τράπεζας που λειτουργεί με ηλεκτρικό μηχανισμό. Περιέχει χειροκίνητα κομβία και ποδοκίνητους μοχλούς , οι οποίοι λειτουργούν μετά από πίεση. Αυτή η πίεση βοηθά έτσι ώστε να προσαρμοστεί σε διάφορες θέσεις . Για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη τράπεζα χρειάζεται μια ειδική ηλεκτρική εγκατάσταση που θα βρίσκεται στο δάπεδο της αίθουσας στην οποία θα εφαρμοστεί.

.


Χειρουργική Τράπεζα Μικτού Μηχανισμού :  είναι ο τύπος ,ο οποίος χρησιμοποιεί και τους δύο πιο πάνω τύπους, και Υδραυλική αλλά και Ηλεκτρική Τράπεζα. Αυτός ο τύπος θεωρείται πάρα πολύ εύχρηστος και στην εποχή μας είναι ο πλέον συνηθισμένος .Η Τράπεζα αυτή διαθέτει ποδοκίνητους και χειροκίνητους μοχλούς αλλά για να λειτουργήσει χρειάζεται ηλεκτρικά κομβία που πιέσεως.



 ------------------------------------------------------
Για Διάφορες Τεχνικές Προδιαγραφές Χειρουργικής Τράπεζας (Αφορούν Γενικής και Ορθοπεδικής Χειρουργικής) ,Πατήστε Εδώ...