Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ακτίνες LASER Στη Χειρουργική

Οι εφαρμογές των Laser σε χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολλαπλές, πρέπει ο χειρουργός να γνωρίζει καλά αυτήν την τεχνολογία, να την εφαρμόζει όταν υπάρχει ένδειξη και όχι μόνο για να γίνει μία επέμβαση με Laser. Οι κανόνες ασφαλείας να πληρούνται με λεπτομέρεια όχι μόνο για τον ασθενή αλλά και για τον ίδιο τον χειρουργό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Δείτε Περισσότερα...

Από Την Λαπαροσκόπηση Στη Ρομποτική Χειρουργική

Εκτός από την συνεχή βελτίωση των λαπαροσκοπικών μηχανημάτων και εργαλείων η τελευταία εξέλιξη είναι η Ρομποτική Χειρουργική.


Λαπαροσκοπική Επινεφριδιεκτομή

Η λαπαροσκοπική χειρουργική έφερε μια επανάσταση στη χειρουργική των επινεφριδίων. Γίνεται διακοιλιακά ή εξωπεριτοναϊκά, με συνηθέστερη εφαρμογή διεθνώς την πλάγια διακοιλιακή, όπως την περιέγραψε ο Gagner (1992).


Δείτε Περισσότερα...

Λαπαροσκοπική Xειρουργική

Η Λαπαροσκοπική χειρουργική ή Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι ένας νέος τρόπος χειρουργικής επέμβασης.
Δείτε Περισσότερα...

Παροχή Προεγχειρητικής Φροντίδας


Παροχή Προεγχειρητικής Φροντίδας
Η προεγχειρητική φάση ξεκινά τη στιγμή που αποφασίζεται ότι είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση μέχρι ο ασθενής να φτάσει στο χειρουργείο. Αυτή η περίοδος περιλαμβάνει σωματική, συναισθηματική και πολιτισμική αξιολόγηση του ασθενούς. Η εκπαίδευση του ασθενούς και της οικογένειας του διεξάγεται αυτή την περίοδο. Ο νοσηλευτής παρέχει συναισθηματική στήριξη και μειώνει το άγχος του ανάλογα με την περίπτωση, καθόλη την προεγχειρητική περίοδο.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται, ποικίλλει και εξαρτάται από το είδος της χειρουργικής επέμβασης.
  • Περιχειρίδα για την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
  • Ηλεκτρονικό πιεσόμετρο
  • Αισθητήρες παλμικού οξύμετρου
  • Αντλία ενδοφλέβιας έγχυσης
  • Αντιεμβολικές κάλτσες
  • Συσκευή πνευματικής συμπίεσης
  • Σωλήνες, παροχετεύσεις, καθετήρες αγγειακής προσπέλασης
  • Μικρό μαξιλάρι

Προεγχειρητική Νοσηλευτική Αξιολόγηση
Η προεγχειρητική νοσηλευτική αξιολόγηση περιλαμβάνει πλήρη βασική αξιολόγηση της υγείας και ολοκληρώνεται κατά την εισαγωγή. Η αξιολόγηση αυτή μπορεί να ξεκινήσει σε διάφορους χώρους, όπως το ιατρείο ή το νοσηλευτικό τμήμα. Ο νοσηλευτής πραγματοποιεί συνέντευξη του ασθενούς για να προσδιορίσει το παθολογικό και χειρουργικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, καθώς και συναισθηματικούς, κοινωνικοοικονομικούς, πολιτισμικούς και πνευματικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την φροντίδα. Ρωτούν για όλα τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, βοτάνων και συμπληρωμάτων, καθώς επίσης και των παράνομων ναρκωτικών. Επίσης, διερευνούν σχετιζόμενες προεγχειρητικές ανάγκες του ασθενούς ή της οικογένειάς του.
Εξετάζουν το δέρμα, την αναπνευστική, καρδιαγγειακή, κοιλιακή, νευρολογική και μυοσκελετική λειτουργία και μετρούν τα ζωτικά σημεία του ασθενούς. Οποιαδήποτε ευρήματα της αξιολόγησης ή οι περιοχές ανησυχίας πρέπει να γνωστοποιούνται στο γιατρό. Είναι σημαντικό για τον νοσηλευτή να εντοπίσει ασθενείς που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι πολύ νέοι και οι πολύ ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι ή υποσιτιζόμενοι ασθενείς και οι ασθενείς που είναι εξαιρετικά αγχωμένοι. Ανάλογα με τον κάθε ασθενή υψηλού κινδύνου μπορεί να απαιτηθεί εξειδικευμένη αξιολόγηση και παρεμβάσεις.

Νοσηλευτική Διάγνωση
Ο νοσηλευτής προσδιορίζει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη νοσηλευτική διάγνωση με βάση την παρούσα κατάσταση του ασθενούς. Κατάλληλες νοσηλευτικές διαγνώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Άγχος
  • Θρήνος
  • Κίνδυνος για πνευματική καταπόνηση
  • Διαταραγμένη κινητικότητα σώματος
  • Κίνδυνος για αλλεργία στο latex
  • Φόβος
  • Υποθερμία
  • Κίνδυνος για λοίμωξη
  • Έλλειμμα γνώσης
ΠΗΓΗ: Pamela Lynn

Ρομποτική Τεχνολογία Και Ο Ρόλος Του Νοσηλευτή



Η ρομποτική χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική και τραυματική μέθοδος, εξαιτίας της ακρίβειας με την οποία πραγματοποιούνται οι κινήσεις του γιατρού-χειρούργου.  Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος και ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο και τη μετεγχειρητική δυσφορία. Επίσης, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους νοσηλείας και του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών.

Συνεπώς, ο ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού αλλάζει σημαντικά με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας. Μειώνονται τα καθήκοντα των νοσηλευτών ως προς την πρόληψη των επιπλοκών λόγω παρατεταμένης κατάκλισης, καθώς η ρομποτική τεχνολογία στις περισσότερες περιπτώσεις εξασφαλίζει γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. 


Παρ’ όλα αυτά, η συμβολή του νοσηλευτικού προσωπικού στην εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στην κλινική πρακτική είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά όσο και κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.  


Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, δεν χρειάζεται συνεχή επίβλεψη των παροχετεύσεων, των ζωτικών σημείων, του γύψινου επιδέσμου και άλλων παραμέτρωναπό το νοσηλευτικό προσωπικό, εφόσον οι πιθανότητες επιπλοκών είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Η χορήγηση αναλγητικών και ηρεμιστικών φαρμάκων,  καθώς και η διενέργεια μεταγγίσεων αίματος και πλάσματος αποτελούν πλέον μη απαραίτητες νοσηλευτικές παρεμβάσεις, καθώς όπως προαναφέρθηκε ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος, ο μετεγχειρητικός πόνος και η μετεγχειρητική δυσφορία. Επίσης, μειώνεται σημαντικά η διενέργεια εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν με σκοπό την ανίχνευση επιπλοκών. Έτσι, ο νοσηλευτής δεν χρειάζεται να προετοιμάσει τον ασθενή για εξετάσεις, όπως ενημέρωση, εφαρμογή δίαιτας, χορήγηση φαρμάκων κ.τ.λ
     

Γίνεται, λοιπόν,  κατανοητό ότι με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στην ιατρική και νοσηλευτική πρακτική μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα άγχους και εξουθένωσης των νοσηλευτών λόγω μειωμένου φόρτου εργασίας. Έτσι, οι νοσηλευτές δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ασθενείς,  με αποτέλεσμα την παροχή ποιοτικής νοσηλευτικής φροντίδας. Έχουν πλέον περισσότερο διαθέσιμο χρόνο, έτσι ώστε να παρέχουν ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς.


Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή της ρομποτικής επιστήμης στην ιατρική πρακτική αποτελεί η διαρκής ενημέρωση,  επιμόρφωση και εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες. Εκείνο όμως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει αναντικατάστατο για τον ασθενή,  διότι οι νοσηλευτές γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ τεχνολογίας και επιστήμης, διασταυρώνοντας τον ανθρώπινο πόνο με την ανθρώπινη ελπίδα.  Είναι απαραίτητο οι νοσηλευτές να ξεπεράσουν τους φόβους και τους ενδοιασμούς τους σχετικά με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και την ενσωμάτωσή τους στο χώρο του χειρουργείου, αποκτώντας νέα καθήκοντα και αρμοδιότητες τόσο κλινικά όσο και μη-κλινικά. 

Κείμενο Προς Προβολή...


ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΣΟ

   
Η λεπτομερής εκτίμηση των ασθενών με νευρολογικές παθήσεις που υποβάλλονται σε   χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει την περιεγχειρητική νοσηρότητα και θνησιμότητα και ειδικά το ΑΕΕ. Διάφορες νευρολογικές παθήσεις και νευροχειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να επηρεάσουν τη φύση και την έκταση της προεγχειρητικής αξιολόγησης, την επιλογή και οδό της αναισθησίας, καθώς και την περιεγχειρητική αντιμετώπιση και φροντίδα. Αν και κυρίως οι αναισθησιολόγοι είναι αυτοί που διενεργούν την προεγχειρητική αξιολόγηση των νευρολογικών ασθενών, οι νευρολόγοι μπορούν να προσφέρουν περαιτέρω πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη νευρολογική κατάσταση των ασθενών και την περιεγχειρητική αντιμετώπιση διαφόρων νευρολογικών παθήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Το παρόν άρθρο σκιαγραφεί τα βασικά στοιχεία της προεγχειρητικής αξιολόγησης και τονίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νευρολογικών ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Ρομποτική Χειρουργική

Η πρώτη πρόκληση της ρομποτικής χειρουργικής σχετίζεται με την τηλε-ιατρική. Μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητο να πραγματοποιηθεί επέμβαση από μακριά, χωρίς δηλαδή να συνυπάρχουν ο ασθενής και ο χειρουργός στον ίδιο χώρο.
Δείτε Περισσότερα...

Προεγχειρητική Και Μετεγχειρητικά Φροντίδα Ασθενούς


Οι νοσηλευτές, σαν μέλη της υγειονομικής ομάδας, δεδομένου ότιδιαθέτουν τον περισσότερο χρόνο κοντά στον άρρωστο,έχουν τηνευκαιρία να εκτιμήσουν, αξιολογήσουν και αντιμετωπίσουν τις ανάγκεςκαι τα προβλήματά του καθώς και να κάνουν τις σχετικές αναφορές καιεισηγήσεις στην υγειονομική ομάδα, αντιμετωπίζοντας τον άρρωστο ωςψυχοσωματική οντότητα, μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητακαι όχι ως απλή χειρουργική περίπτωση.

Μετεγχειρητικές Λοιμώξεις. Αίτια και προσπάθεια ελαχιστοποίησης τους στο χώρο του Χειρουργείου

Πριν τον 19ο αιώνα οι χειρουργημένοι ασθενείς ανέπτυσσαν συνήθως «αντιδραστικό πυρετό» και ακολουθούσε εκροή πύου από την τομή, σήψη και συχνά θάνατος Απεικονίζοντας καλά την υψηλή θνησιμότητα μετά από μια χειρουργική επέμβαση που ορισμένες  φορές έφθανε στο 40 - 60% ο James Simpson έγραψε: «A man laid on the operating table in one of our surgical Hospitals is exposed to more chances of death than was the English soldier on the field of Waterloo».Μετά το 1860 όπου ο Joseph Lister εισάγει την αρχή της αντισηψίας η θνησιμότητα των μετεγχειρητικών λοιμώξεων μειώθηκε σημαντικά.
Δείτε Περισσότερα...

Τα λάθη ως ευκαιρία βελτίωσης...

Μέσα στο πολύπλοκο περιβάλλον του νοσοκομείου στο οποίο εργαζόμαστε καθημερινά, τα λάθη είναι αναπόφευκτα και, παρά τη μεγάλη πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, συχνά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Η JCI (Joint Commission International) είναι πια εδώ...


Δείτε Περισσότερα...


Χειρουργική Νοσηλευτική



Συχνά η θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας νοσημάτων και τραυμάτων περιλαμβάνει κάποιο τύπο χειρουργικής επέμβασης. Η εγχείρηση είναι μαι επεμβατική μέθοδος θεραπείας, η οποία μπορεί να είναι προγραμματισμένη ή όχι, μεγάλη ή μικρή και μπορεί να αφορά οποιοδήποτε μέρος ή σύστημα του σώματος. Οι χειρουργικές διαδικασίες απαιτούν σωματικές και ψυχοκοινωνικές προσαρμογές και προκαλούν άγχος τόσο στον ασθενή όσο και στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Η ανάρρωση του ασθενούς από μια χειρουργική επέμβαση απαιτεί νοσηλευτική φροντίδα με δεξιότητα και γνώση, είτε η επέμβαση γίνεται σε εξωτερική βάση ή στο περιβάλλον του νοσοκομείου. Όλες οι φάσεις της νοσηλευτικής διεργασίας χρησιμοποιούνται περιεγχειρητικά για να γίνουν οι αξιολογήσεις και να εφαρμοστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη περαιτέρω τραυματισμών ή ασθενειών και την διευκόλυνση τησ αντιμετώπισης των αλλαγών στην δομή και λειτουργία του σώματος.
 Η χειρουργική νοσηλευτική είναι ένας κλάδος της νοσηλευτικής επιστήμης η οποία στοχεύει στην νοσηλευτική φροντίδα για την προετοιμασία του ασθενούς για χειρουργική επέμβαση, την υποστήριξη του ασθενούς κατά την διάρκεια της επέμβασης και η βοήθεια κατά την ανάρρωση μετά την επέμβαση. Μέσα στο χώρο του χειρουργείου ο νοσηλευτής μπορεί να πάρει διάφορα "πόστα" (ειδικότητες) μερικές από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

Επαγγελματικά Δικαιώματα Νοσηλευτή

Ο κάθε νοσηλευτής είναι αναγκαίο να γνωρίζει τα επαγγελματικά του δικαιώματα, ώστε σε περίπτωση ακόμα και λανθασμένης ενέργειάς του, να γνωρίζει σε τι ενέργειες πρέπει να επέμβει...

Ιματισμός

ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο Ιματισμός είναι απαραίτητο και βασικό στοιχείο του εξοπλισμού του χειρουργείου. Έτσι λοιπόν ταξινομείται ως εξής :

  1. Ιματισμός Ενδυμασίας
  2. Ιματισμός Κοινής Χρήσεως
  3. Ιματισμός Προς Αποστείρωση
  4. Ιματισμός για περιτύλιξη πακέτων και δίσκων
Η πλέων κατάλληλη ποιότητα ιματισμού του Χειρουργείου θεωρείται το βαμβάκι, και με αυτό τον τρόπο αποκλείουμε τη χρήση συνθετικών και μάλλινων λόγω του κινδύνου δημιουργίας σπινθήρων στατικού ηλεκτρισμού. Το χρώμα του ιματισμού του Χειρουργείου έχει σχέση με την οπτική κόπωση του προσωπικού και τη διατήρηση καθαριότητας , αναλόγως της αντοχής στην ρύπανση και των κηλίδων. Γι' αυτό το λευκό χρώμα αποφεύγεται ,έτσι τα πλέον ενδεδειγμένα είναι το πράσινο, το γκρίζο και το γαλάζιο.







Διαβάστε Περισσότερα για τον Ιματισμό Χειρουργείου...

Κώδικας Νοσηλευτικής Δεοντολογίας(Εφημερίδα Κυβερνήσεως)

Αναγκαία η γνώση του κώδικα της νοσηλευτικής δεοντολογίας για τους νοσηλευτές...

Δείτε Περισσότερα...

Το Άγχος Και Η Εξουθένωση Στους Νοσηλευτές Των Χειρουργικών Μονάδων Του Δημόσιου Τομέα Της Λευκωσίας


Το επάγγελμα των νοσηλευτών κατατάσσεται ανάμεσα στα πρώτα επαγγέλματα με το περισσότερο άγχος στο χώρο της εργασίας. 


Δείτε Περισσότερα...

Βασικός Εξοπλισμός Χειρουργείου







ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ





Με την πάροδο του χρόνου , ο εξοπλισμός της αίθουσας του χειρουργείου έχει υποστεί πολλές μεταβολές, αφενός μεν όσον αφορά των αριθμό των απαραίτητων επίπλων και συσκευών και αφετέρου δε στην βελτίωση και τελειοποίηση αυτών.

ο Ιπποκράτης στο βιβλίο του "Κατ' Ιατρείον" γράφει 
'' Τα ακόλουθα απαιτούνται για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων''
Βιομηχανία Χειρουργικού Εξοπλισμού
  •  Χειρουργικό τραπέζι
  •  Χειρουργική διαθερμία
  •  Μηχανικός Αναρροφητήρας
  •  Μηχάνημα Αναισθησίας - Αναπνευστήρες
  •  Μηχανήματα διάσωσης
  •  Έπιπλα και τροχοφόρα
  •  Ιματισμός του χειρουργείου
  •  Χειρουργικά εργαλεία
  •  Γάζες, επίδεσμοι, χειρουργικά ράμματα - βελόνες
  • Καθετήρες, Levin Billow και άλλες παροχέτευσις


Βασικές Αρχές Νοσηλευτικής Χειρουργείου


 
Απαραίτητες καθημερινές γνώσεις για το προσωπικό των χειρουργείων.
 
Το βιβλίο περιέχει τα θέματα του θεωρητικού μέρους των εξετάσεων Πιστοποίησης ΙΕΚ για την ειδικότητα Βοηθού Νοσηλευτή Χειρουργείου.
 
Οι απαντήσεις των ερωτήσεων είναι γραμμένες με τρόπο απλό, κατανοητό, αλλά και ολοκληρωμένο, με στόχο να διευκολύνουν στη μελέτη τους σπουδαστές που επιθυμούν γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
 
Ωστόσο, το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους σπουδαστές ΙΕΚ. Περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για οποιονδήποτε θέλει να αποκτήσει γνώσεις για τη νοσηλευτική χειρουργείου, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες στο μέλλον, τόσο στον ίδιο όσο και στους οικείους του.